Kasvukonto eksperimendi esimese kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi esimese kvartali tulemused

Raido Tõnisson

11.04.2022 08:42

LHV

2022. aasta esimene kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Esimeses kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 125 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 3159 eurot.

Neljanda kvartali tulemusi saad vaadata siin.

Nii nagu suuremad aktsiaindeksid liikusid 2022. aasta esimeses kvartalis üldjoontes külgsuunaliselt, alustasid ka eksperimendis osalejate portfellid aastat mõningase seisakuga. Kuigi märtsi keskpaigas valitses USA aktsiaturul kogunisti paaripäevane korrektsiooniperiood, suutis märtsi teise poole kiire tõus tasa teha peaaegu kogu kvartali languse.

Arenevatel turgudel siiski nii hästi ei läinud, eelkõige Venemaa ettevõtteid koondaval Kasvukonto fondil, millega kauplemine lõpetati sootuks. Viimane on siiski esindatud väikeses mahus vaid ühe osaleja portfellis ning enamik piirdusid arenevatest turgudest Hiina ja Aasia piirkonna ettevõtteid koondavate fondidega.

Allikas: LHV

Osalejate portfellide väärtuste muutus esimeses kvartalis on välja toodud alloleval graafikul.


Allikas: LHV

Marko Oolo

Investeerimisklubi asutaja Marko Oolo investeeris USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondavasse fondi, mis aitas osaleja portfellil tõusta 3977 euroni ning säilitada esikohta. Tehnoloogiasektori jaoks ei olnud esimene kvartal kuigi soodne – portfelli mõningane tõus tulenes enda sissemakstud rahast, samas kui tehnoloogiaettevõtete fond ise lõpetas kvartali kokkuvõttes ligi 8% langusega. Suurima panuse indeksi langusele kvartali jooksul andsid Netflix, Meta Platforms ja Adobe, kukkudes vastavalt 37%, 34% ja 19%.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA suurettevõtetest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). Kõige väiksema tehnoloogiaettevõtete osakaaluga fondina saavutas kvartali jooksul parima tootluse dividendimaksjaid koondav ISPA, mille 1%line kallinemine kvartali jooksul ei ole küll märkimisväärne, kuid sellele lisandus ka 0,27 euro suurune dividend osaku kohta, mis maksti välja jaanuari keskpaigas.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks olid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Hoolimata Venemaa väärtpaberite järsust kukkumisest, suutis Tauri esimeses kvartalis oma portfelli väärtust koos enda sissemaksud rahaga koguni kasvatada.

Kuna kõikide Venemaa väärtpaberitega kauplemine on alates märtsi algusest peatatud, ei ole alates sellest ajast ka Tauri portfelli uusi DBXV fondiosakuid soetatud, ehkki olemasolevad osakud on viimase sulgemishinna järgi portfellis siiski alles. DBXV fondiosakute ostuks mõeldud 2% on alates märtsi algusest jaotatud proportsionaalselt aga ülejäänud valikute vahel.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL). Fondiosaku hind langes esimeses kvartalis küll 3% võrra võrreldes USA 500 suurimat ettevõtet koondava SXR8 2%lise langusega, kuid kui arvestada juurde märtsi lõpus makstud dividend 0,29 eurot osaku kohta, on tootlus kahe olulisema Kasvukonto fondi vahel kokkuvõttes üsna võrdväärne.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IH2O), 5% automatiseerimisse (RBOT) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY). Esimese kvartali lõpu seisuga oli Taavi portfelli väärtus kasvanud võrreldes neljanda kvartaliga 227 euro võrra 3772 euroni, peamiselt tänu enda sissemakstud rahale. Ehkki fondi osakaal portfellis on väga väike, saavutas parima tootluse küberturvalisuse ettevõtteid koondav ISPY, mis jäi kvartali kokkuvõttes 1%ga plussi, samas kui enamik teisi fonde lõpetasid miinuspoolel.

Küberturvalisusele hakati suuremat tähelepanu pöörama seoses suurenenud küberrünnakute juhtumitega esimeses kvartalis, samas kuid pikemas perspektiivis peetakse seda üheks kiiremini kasvavamaks tööstuseks.

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2). Kuna viimased on intressimäärade tõstmise suhtes oluliselt tundlikumad kui tugevama bilansi ja kasumitega suurettevõtted, kaotas väikeettevõtteid koondav XRS2 esimeses kvartalis koguni 7% oma väärtusest. Samas on väikeettevõtted tihtipeale edukamad tõusva turu tingimustes ning ajal, mil väljavaated tuleviku suhtes on kindlamad.

Jekaterina Tint

3600 euro suuruse portfelliga neljanda kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL), Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (RBOT) ulatuses. Kokkuvõttes vähenes portfelli kogutootlus esimeses kvartalis võrreldes eelneva kvartaliga 23%lt 14%ni, millele erinevalt eelmistest kvartalitest aitasid nüüd oluliselt kaasa ka väiksema osakaaluga fondid. Kui automatiseerimist arendavaid ettevõtteid koondav RBOT oli −15%ga suurim langeja portfellis, siis Aasia piirkonna ettevõtetesse investeeriv AASI odavnes kolme kuuga 8% võrra.

Rahakratt

Rahakratt investeerib Aasia arenevate turgude (AASI) ja puhta energia tootjatesse (INRG) kummassegi 30%. Ülejäänu jaguneb aga võrdselt tervishoiuinnovaatorite (HEAL) ning tehnoloogiaettevõtete (EXXT) vahel. Peamiselt Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu kujunes esimeses kvartalis portfelli parima tootlusega fondiks puhta energia tootjaid koondav INRG, mis 4% tõusuga oli üks edukamaid ka ülejäänud Kasvukonto 40 fondi seas. Kehvemini läks aga tervishoiuinnovaatoritel, mille languseks kujunes kvartaliga 11%.

Investor Toomas

Hiina ettevõtteid koondava fondi XCHA 13%line langus esimeses kvartalis Äripäeva väljamõeldud tegelase Investor Toomase portfelli jaoks head ei tähendanud, vähendades kogutootlust eelneva kvartali 20%lt 3%ni. Kuigi märtsi keskpaigas langes portfelli väärtus mõneks päevaks isegi negatiivseks, aitasid Hiina valituselt tulnud aktsiaturgude toetamisega seotud rõõmusõnumid turul kiiresti taastuda.


Allikas: LHV

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon